Šta je sledeće za Đinobilija?

0
manu ginobili NBA

Naravno da mu je bilo teško dok je košarci pisao oproštajnu poruku, ali Manu Đinobili je planirao da završi karijeru nakon sezone 2017/18. Posle 23 neverovatne godine, jedini igrač koji je osvojio Evroligu, NBA prsten i zlato na Olimpijskim igrama odlučio je da zauvek napusti košarkaški parket.

Nije Đinobili bio samo „običan“ šampion. Ta reč ovih dana poprima neko potpuno drugačije značenje. Manu je savršeno umeo da kombinuje šarmantnost i surovu borbenost na parketu, čak i na treninzima u „jeb**om septembru“, ali i da jednim genijalnim potezom na meču natera svakog navijača u dvorani da izgovori: „Samo za ovo je vredelo platiti ulaznicu“.

Četiri NBA prstena, sve medalje sa Argentinom i mnoga druga brojna priznanja i slavne trenutke koje je imao u karijeri, uključujući onaj šut preko Igora Rakočevića u Atini 2004. godine koji sada možemo da mu oprostimo, nikada neće moći da opišu koliko je Manu značio košarci, a i ona njemu.

San Antonio – brojevi koji su povučeni i oni koji će to postati

Od eksperimentalnog driblanja po kuhinji kao četvorogodišnjak i momenata u kojima je patio zbog nedovoljne visine, preko učestalih kritika kako nema dovoljno kvaliteta i snage da bi igrao na profesionalnom nivou, pa sve do razgovora sa majkom uoči odlaska u Italiju 1998. kada joj je rekao da je košarka ono što želi da radi, ali i način na koji želi da živi.

Stigao je u Ređo Kalabriju i ubrzo pokazao veliki napredak na obe strane terena. San Antonio je to prepoznao i nekoliko meseci pre ulaska u treći milenijum izabrao Đinobilija na draftu sa 57. pozicije, iako Sparsi tada nisu mogli da naslute briljantnost tog poteza.

SAN ANTONIO,TX – APRIL 22 : Fans support Manu Ginobili #20 of the San Antonio Spurs coming back for another year in the game against the Golden State Warriors in the second half of Game Four of Round One of the 2018 NBA Playoffs at AT&T Center on April 22 , 2018 in San Antonio, Texas. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that , by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Ronald Cortes/Getty Images)

Manu je ostao u Italiji, ali je prešao u tadašnji Kinder (Virtus Bolonja). Već u prvoj sezoni je osvojio titulu u Evroligi, postao MVP finala i izgradio reputaciju odlučujućeg igrača na parketu, a uprkos povredama na startu NBA karijere, Argentinac je u plej-ofu protiv Los Anđeles Lejkersa zaradio poverenje Grega Popoviča i tako pomogao Sparsima da uzmu drugu titulu u istoriji franšize.

FIBA kvalifikacije: Srbija pred prozorom, Đorđević pred brigama!

Manu je ostavio neizbrisive tragove u izgradnji prepoznatljive kulture u San Antoniju. Bio je jedan od retkih igrača koji je terao Popoviča da menja stavove i naterao ga da zaključi kako je „moralo više da bude po njegovom nego po mom“.

Sada je vreme za novi početak.

Niko ne sumnja u to da je Đinobili budući član Kuće slavnih. Posle svega što je postigao u karijeri, to je sada tek formalnost. Pitanje je čemu će se „bat man“ posvetiti u narednim godinama i novom životu bez svakodnevnih treninga.

Sudeći po rečima NBA šampiona iz 1995. Klajda Drekslera, Manu je stvoren za BIG3 ligu.

Naime, Dreksler, komesar BIG3, rekao je medijima prošle nedelje da će ta liga pokušati sve kako bi angažovala legendu Sparsa onog trenutka kada se penzioniše.

„Uradićemo sve kako bismo doveli Manua. On je savršen igrač za BIG3. Ta liga je stvorena za njega. Ima dobru kontrolu lopte, dobar je na obe strane terena i igra sa strašću. Pokušaćemo da dovedemo i njegovog (bivšeg) saigrača, Tima Dankana“, poručio je Dreksler.

Borba za Mundobasket: Srpska „NBA petorka“ ili novi izostanci – 4/5?

Još uvek nije poznato koliko je ta ideja primamljiva za Đinobilija, ali ono što je sigurno jeste da će Manu ostati veran Sparsima, na ovaj ili onaj način.

„Jasno sam stavio do znanja treneru Popoviću da ovo nije ‘doviđenja, vidimo se’. Moja deca su već krenula u školu, i dok sam u gradu, biću uz tim. Pokušaću da doprinesem nekako. Cenim svoje saigrače, stručni tim i sve ljude koji tamo rade. Želim samo najbolje Sparsima. Ako mogu da pomognem, uradiću to sa zadovoljstvom“, napisao je Đinobili u kolumni za argentinski „La Nacion“ i na kraju dodao: „Siguran sam da će biti neobično bez svakodnevnih treninga i svega na šta sam navikao tokom celog života. Biće čudno, ali spreman sam“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime