Brazil – Švajcarska: Šta to nije štimalo u Sao Paolu 1950. godine?

0
brazil Švajcarska

Brazil će oprost grešaka od svojih navijača i javnosti za sve ono što (ni)je uradio pre četiri godine početi da traži u Rostovu gde će mu se u utakmici koja će se i u Srbiji pratiti sa posebnom pažnjom suprotstaviti Švajcarska, selekcija koja ne krije ambicije da želi da se probije i u nokaut rundu takmičenja.

Da li će u tome uspeti drugo je pitanje, ali je sigurno da će petostruki svetski šampion već na početku mundijala želeti da počne sa nadoknađivanjem propuštenog. Ovo nije prvi okršaj ovih dvaju selekcija, ali je posle jednog od pre skoro 70 godina svakako najzanimljiviji. Uostalom, svi prethodni sem spomenutog su bili prijateljski tako da će Brazil i Švajcarska u Rostovu odigrati svoj drugi susret koji ima takmičarski karakter.

Onaj prvi koji već prekriva patina višedecenijske distance se dogodio na FIFA Svetskom kupu 1950. godine, onom istom na kojem je Brazil doživeo svoje prvo od dva najveća razočarenja koja su dostigle visine nacionalnih katastrofa. Radi se o mundijalu koji je održan u toj zemlji i za koji su svi, a pogotovo domaćini bili uvereni da će pripasti selekciji Brazila. No, tako nije mislio Urugvaj, ali to je neka druga priča. Mi smo hteli da se u kratkim crtama prisetimo susreta koji je domaćin tada igrao sa Švajcarskom.

Otvaranje Mundijala: Rusija i Saudijska Arabija, razočarenje ili najava spektakla?

Ceo šampionat i period pre njega je bio posebno zanimljiv zbog prethodnog istorijskog konteksta. Planeta se oporavljala od posledica II Svetskog rata, a mundijal u Brazilu je bio prvi posle završetka globalnog sukoba. Nemačka i Japan nisu uzeti u obzir za prvenstvo jer je zemlja domaćin bila na strani saveznika, što sa druge strane nije važilo za Italiju koja je ipak učestvovala u kvalifikacijama kao poslednji svetski šampion.

U Brazil nisu došle reprezntacije zemalja nekadašnjeg Istočnog bloka

Engleska je najzad rešila da se prikloni FIFA i da se prvi put pojavi na planetarnom takmičenju. Bolje da nisu pošto su izgubili od reprezentacije SAD, što se i danas samtra hjendim od najvećih iznenađenja u istoriji svetskih šampionata. Trebalo je da u Brazil dođu Indija i Francuska, ali su ove dve zemlje na kraju odustale. Većina zemalja iz tadašnjeg Istočnog bloka kao što su sada nepostojeći Sovjetski Savez i Čehoslovačka, zatim Poljska i Mađarska, nisu ni učestvovale u kvalifikacijama za Brazil. Epilog je bio da se u južnoameričkoj zemlji na kraju obrelo trinaest reprezentacija.

Soči: Bratski Čačak, Nobelova nagrada i Olimpijske igre

Mečevi su se igrali u pet gradova – Rio de Žaneiru, Sao Paolu, Belo Horizonteu, Poerto Alegreu, Resifeu i Kuritibi. Brazil je bio najveći favorit i samo se čekao kraj da bi se proslavilo. Ekipa je bila izvanredna, a okosnicu su činili fudbaleri Vaska da Game kojih je bilo čak sedam. Najveće zvezde su bili Ademir de Menezes, Augusto i golman Barbosa. Važno je napomenuti da je Sao Paulo u sastavu bio zastupljen sa sjajnim tercetom Rui – Bauer – Noronja.

Dužnost selektora je obavljao Flavio Kosta koji je u to vreme bio trener Vaska. Važio je za najboljeg stručnjaka u zemlji, a na klupi je zamenio Ademara Pimentu. važio je za odličnog taktičara i čoveka koji je zahtevao vrhunsku disciplinu od svojih igrača.

Pre 68 godina bilo je 2:2, može li Brazil ponovo da ne pobedi Švajcarsku?

Brazil je prvu utakmicu na šampionatu igrao u Rio de Žaneiru gde je pobedio Meksiko bez primljenog gola (4:0). Onda se reprezentacija preselila u Sao Paolo pošto je vladao ogroman pritisak na Flavija Kostu kome su prebacivali da favorizuje Karioke, što je nadimak za stanovnike Rija. Tako je i odlučeno da se susret sa Švajcarskom odigra na stadionu Pakambu u Sao Paolu, a Kosta je u sastav uvrstio više fudbalera kluba iz tog grada nego što je planirao, sve u želji da svima izađe u susret.

Već u drugoj utakmici Brazil nije uspeo da savlada Švajcarsku

Trojci iz Sao Paula je priključio i Alfreda, ali je ekipa delovala prilično neuigrano u odnosu na okršaj sa Meksikom. Iako je selekcija domaćina vodila sa 1:0 i 2:1, susret je završen bez pobednika (2:2). Golove za Brazil su postigli Alfredo i Baltazar, dok je Žak Faton bio dvostruki strelac za Švajcarsku.

Timovi su nastupili u sledećim sastavima:

Brazil

Barbosa, Bauer, Ademir, Augisto, Friača, Žuvenal, Rui, Maneka, Baltazar, Noronja, Alfredo.

Švajcarska

Stuber, Tamini, Lusenti, Neuri, kvinče, Egiman, Faton, Fridelander, Badel, Biker, Boke.

Brazil se posle neuspeha vratio u Rio gde je odigrao sve preostale utakmice. Domaćin je pobedio Jugoslaviju (2:0), Švedsku (7:1), Španiju (6:1), ali je poklekao u čuvenom finalu od Urugvaja i izgubio sa 2:1.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime