Bio je kapiten Kameruna, a završio na ulici: Kako je Samjuel Eto pomogao Norbertu Ovoni?

0
ANTALYA, TURKEY - JANUARY 07: Samuel Eto'o of Antalyaspor looks on during a friendly match between VfB Stuttgart and Antalyaspor at Akdeniz Universitesi on January 7, 2016 in Antalya, Turkey. (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Sa kapitenskom trakom oko ruke predstavljao je reprezentaciju Kameruna u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka, igrao je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Meksiku 1970. godine i na dva Afrička kupa nacija, ali Norbert Ovona sada živi na ulici “kao životinja”, bez pomoći sopstvene države.

Srećom, legendarni Kamerunac, bivši napadač Barselone i Čelsija Samjuel Eto imao je prilike da se uveri u kakvim uslovima Ovona trenutno živi s obzirom da je njegova neverovatna situacija predstavljena u dokumentarcu, pa je odlučio da pomogne. Baš onako kako to legende rade.

Ovona ima 67 godina i već dve godine živi i spava na ulicama Duale, ekonomske prestonice i najvećeg grada u Kamerunu koji se nalazi na obali Gvinejskog zaliva, mestu u kojem je strelac izjednačujućeg gola protiv Nigerije u kvalifikacijama za Mundijal 1970. godine nekada igrao za klub pod nazivom Union Duala.

Šta smo videli u Salcburgu? Karakter, nepogrešivi Degenek i Ben kao lider generacije

Međutim, Ovona je dobio ingvinalnu kilu, što ga je primoralo da ode u bolnicu. Tada je mu je Eto otišao u posetu i izneo mu svoj predlog. Takođe, najbolji strelac u istoriji Kameruna donirao je Ovoni 500,000 CFA franaka (oko 790 evra), sudeći po rečima bivšeg reprezentativca Džozefa Kamge.

Pre nego što je Eto posetio Ovonu, Kamga, koji je igrao za Kamerun na Svetskom prvenstvu u Španiji 1982. godine, pokrenuo je kampanju u ime nekoliko igrača koji se bore sa sličnim problemima otkako su završili karijere, ističući kako pojedini žive u “neopisivim” uslovima.

Ovona je pokušao da kontaktira nekoliko vladinih ministara, pisao im je o svom zdravstvenom stanju i rekao da “živi kao životinja”, kao i da “nije fer što ima takav tretman od strane sopstvene države”.

U čast poginulog oca: Šta stoji iza spektakularnog poteza dečaka na Velodromu?

U razgovoru sa medijima Ovona je rekao kako mu je teško da pronađe medicinsku pomoć s obzirom da je svu svoju ušteđevinu potrošio na lečenje supruge i dece koji boluju od raka. Pored svih muka, Ovona više nema ni sopstveni dom.

Ipak, to bi uskoro trebalo da se promeni pošto mu je Samjuel Eto obećao novu kuću.

„Eto je veoma dobar čovek, veoma dobar. Bio sam beskućnik bez hrane“, izjavio je Ovona koji je u dokumentarcu otkrio i najdražu uspomenu u karijeri, a to je trenutak kada je tadašnji predsednik Kameruna Amadu Ahiđo prekršio sigurnosni protokol i potrčao mu u zagrljaj kako bi proslavio njegova dva gola protiv Zaira (Demokratske Republike Kongo) 1972. godine.

Samjuel Eto – tako se piše ime istinskog šampiona.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime